Pomysł na jedzenie świeżych kiełków narodził się na Dalekim Wschodzie, skąd przywędrował do Europy. W Polsce kiełki pojawiły się stosunkowo niedawno, ale dzięki ich nieocenionym właściwościom stają się coraz bardziej popularne i lubiane. Kiełki bogate są w najcenniejsze dla zdrowia składniki, witaminy A,B,C,H. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen jak również mikroelementy min.lit i chrom. Zawierają ogromne ilości łatwo przyswajalnych przez organizm związków. Bardzo ważne jest, że do ich produkcji nie wykorzystujemy żadnych środków chemicznych polepszających ich jakość i przyspieszających ich wzrost.
Jedzenie kiełków traktować możemy jako wartościowe uzupełnienie codziennej diety, co daję ochronę przed takimi chorobami cywilizacyjnymi jak zawały serca czy choroby nowotworowe. By zauważyć pozytywne działanie kiełków na organizm należy spożywać je regularnie, najlepiej na surowo, ponieważ nie tracą wtedy swych cennych składników odżywczych. Możemy wykorzystywać je jako dodatek do sałatek, past twarogowych, rybnych, sosów, dipów, kanapek, efektownych dekoracji potraw a także do podjadania w ciągu dnia, np. zamiast chipsów, ponieważ są niskokaloryczne.