Pomys na jedzenie wieych kiekw narodzi si na Dalekim Wschodzie, skd przywdrowa do Europy. W Polsce kieki pojawiy si stosunkowo niedawno, ale dziki ich nieocenionym waciwociom staj si coraz bardziej popularne i lubiane. Kieki bogate s w najcenniejsze dla zdrowia skadniki, witaminy A,B,C,H. Zawieraj due iloci wapnia, elaza, siarki, magnezu, potasu oraz biotyn, cynk, selen jak rwnie mikroelementy min.lit i chrom. Zawieraj ogromne iloci atwo przyswajalnych przez organizm zwizkw. Bardzo wane jest, e do ich produkcji nie wykorzystujemy adnych rodkw chemicznych polepszajcych ich jako i przyspieszajcych ich wzrost.

Jedzenie kiekw traktowa moemy jako wartociowe uzupenienie codziennej diety, co daj ochron przed takimi chorobami cywilizacyjnymi jak zaway serca czy choroby nowotworowe. By zauway pozytywne dziaanie kiekw na organizm naley spoywa je regularnie, najlepiej na surowo, poniewa nie trac wtedy swych cennych skadnikw odywczych. Moemy wykorzystywa je jako dodatek do saatek, past twarogowych, rybnych, sosw, dipw, kanapek, efektownych dekoracji potraw a take do podjadania w cigu dnia, np. zamiast chipsw, poniewa s niskokaloryczne.
 

foto8.pngfoto6.png

 

Kieki sonecznika - maj lekko orzechowy smak, doskonale pasuj do mieszanych saat, kanapek. Zawieraj duo cynku i elaza, polecane s szczeglnie dla wegetarian, ktrych dieta uboga jest w te pierwiastki.



 

foto7.png
 

foto9.png


Kielki rzodkiewki - maj ostry nieco pikantny smak. Dobrze komponuj si z potrawami jajecznymi, sosami np. mietankowym, majonezowym, pastami np. twarogowymi, kanapkami. Dziki duej zawartoci witaminy C podnosz odporno organizmu. Zawieraj duo siarki, dlatego wpywaj korzystnie na stan skry, wosw i paznokci. 

 

 

  foto10.pngfoto11.png
Kielki lucerny - Alf Alfa (ojciec wszelkiego poywienia), maj agodny smak, zawieraj lecytyn. Poprawiaj pami, maj waciwoci pobudzajce. Polecane do kanapek, saat. Mona dodawa do potraw z woka, zawsze jednak pod koniec smaenia.
 

        


 

 

foto12.png
foto13.pngKieki brokua - s pikantne w smaku, doskonae do kanapek, saat. Kieki brokua zawieraj sulforafan, substancj zapobiegajc powstawaniu  raka i rozwojowi komrek nowotworowych. Kieki brokua zawieraj nawet 20 razy wicej sulforafanu ni dorosa ra brokua.
 

 


 

 

foto15.pngfoto14.png

 

 

Mieszanka kiekw lucerny, rzodkiewki i soczewicy -
      


 

 


Kieki soczewicy
- delikatne w smaku, nadaj si zarwno do jedzenia na surowo, w saatkach, jak i na ciepo. Zawieraj duo elaza, magnezu, cynku, witaminy C, E, B1, B2, kwasu foliowego o dziaaniu krwiotwrczym. S doskonaym dodatkiem do diet kobiet ciarnych, kwas foliowy bowiem, potrzebny jest w procesach rozwoju ukadu nerwowego przyszego dziecka. Kieki soczewicy dobrze wpywaj na stan zbw, pomagaj chorym na cukrzyc, kamic ciow, miadyc, poprawiaj wzrok. Polecamy jako dodatek do pieczywa z masem czosnkowym.


Kieki fasoli Mung - lekko chrupice, powszechnie stosowane w kuchni azjatyckiej. Doskonae na ciepo, krtko podsmaane, na surowo w saatkach np. z kiekami sonecznika. Zawieraj bardzo duo atwo przyswajalnego biaka, obniaj poziom zego cholesterolu LDL.

 
  Start | O firmie | Produkty | Wsppraca | Zdrowie | Kontakt

© Kapusta kwaszona Producent. Ogrki kwaszone producent.
Projekt i wykonanie: Hajime Studio